Ligaregler

Regler för Bridgeklubben S:t Eriks ligaspel (uppdaterat 2020-03-08)

 • Klubbens målsättning är att bridge skall spelas på ett trevligt och korrekt sätt. Vi eftersträvar att alla ligamatcher skall spelas, helst på ordinarie speltillfälle.
 • Alla spelare som deltar i ligaspelet MÅSTE vara medlemmar i Svenska Bridgeförbundet eller annat nationellt förbund. För att få vara ordinarie spelare i ett ligalag måste spelaren dessutom vara medlem i Bridgeklubben S:t Erik.
 • Alla lag som spelar i ligan måste ha en lagkapten som har en fungerande e-postadress, adressen måste dessutom finnas tillgänglig för alla på Svenska Bridgeförbundets hemsida.
 • Varje lag är maximerat till 12 ordinarie spelare. Vid fler spelare anmälda i laget räknas alltid en av spelarna som en felaktig reserv och laget måste därför böta 10 IMP.
 • Observera att man måste betala både sina egna och motståndarlagets bordsavgifter om man inte kan spela vid ordinarie speltillfälle. Undantag från detta kan gälla om laget vid anmälan till säsongens spel angett att man inte kan spela vid detta tillfälle och kontaktat motståndarna innan seriens första omgång.


Allmän information
Ligaspelet utgör Bridgeklubben S:t Eriks ryggrad. Här deltar en mängd lag som spelar en gång i veckan, måndag till torsdag. För att få spela ordinarie i ligan måste man vara medlem i Bridgeklubben S:t Erik och Svenska Bridgeförbundet.

Vår höstsäsong pågår från mitten av augusti till strax innan jul, vårsäsongen startar efter trettonhelgen och pågår till slutet av maj. Spelet sker i olika divisioner och dessa har olika speldagar. De olika speldagarna är separata entiteter och detta innebär att du kan bli tvungen att byta speldag om du önskar spela i en högre eller lägre serie. Valmöjligheten begränsas då av att det inte alltid finns plats på önskad speldag.

Alla lag som spelar i ligan måste ha en lagkapten som har en fungerande e-postadress, adressen måste dessutom finnas tillgänglig för alla på förbundets hemsida, spader.

Frågor angående ligaspelet kan ställas till vår ligaansvarige via mejl, ligan@sterik.se. Gäller frågorna dagligan använd mejladressen dagligan@sterik.se.


Anmälan till ligan
Varje nytt lag som anmäls till ligan ska på anmälan ange lagnamn och lagkaptenens namn, adress, telefonnummer och e-postadress. Nya lag kan skicka en anmälan via mejl, ligan@sterik.se / dagligan@sterik.se, eller lämna den till tävlingsledaren (TL). Du kan ange önskemål om speldag, klubben kan dock inte garantera att du får önskad speldag.

Befintliga lag anmäler sig till nästa säsong via mejl ligan@sterik.se / dagligan@sterik.seSamtidigt som anmälan till nästa säsongs ligaspel skickas in kan man anmäla om det finns vissa dagar som laget har förhinder att spela, speldagarna för kommande säsong finns på klubbens hemsida via länken samtliga ligadagar. Ligaledningen skickar ut mejl om anmälan i slutet av säsongen till alla lagkaptener. Det är därför viktigt att lagkaptenernas mejladress är korrekt och fungerande.

 

Upp- och nedflyttningsregler
Varje säsong startar med ett grundspel. Alla lag är indelade i serier där alla om möjligt möter alla. Undantag finns dock: På grund av vår önskan att alla som vill ska få vara med, kan det i vissa serier bli så att alla tyvärr inte kan möta alla andra lag. Efter grundspelet följer slutspelet, och när detta är färdigspelat vet man i vilken serie man ska spela nästa säsong (grundspel och slutspel = en säsong, en säsong består således av två serier). Det faktiska antalet lag som flyttas upp/ned beror på antalet deltagande lag, därför anslås dessa regler inför varje serie på spelprogrammet.

De lag som inte vill flyttas upp behöver inte göra detta men kan nästkommande säsong inte vinna några priser i ligan.

Grundserier kvällstid: Elit, Div 1, Div 2, Div 3, Div 4, Div 5 & Div 6
Grundserier dagtid: DagElit, LillElit, A, B & C
Slutspelsserier kvällstid: Mästarserien, Elit-kval, Div 1-kval, Superettan, Div 2-kval,
Div 3-kval, Div 4-kval, Div 5-kval & Div 6-kval
Slutspelsserier dagtid: Bästarserien, DagElit-kval, LillElit-kval, A-kval, B-kval & C-kvar


Cupspel i högsta serien

Slutspelet i den högsta serien avgörs med cupspel. Egna regler gäller för cupspelet, se regler här.

Matchföreskrifter
Vid anmälan till ligan förbinder man sig att ställa upp med ett lag till samtliga matcher under säsongen. Om man inte kan spela en match på utsatt datum skall detta meddelas motståndarna minst 24 timmar innan matchstart, klubben ska också meddelas antingen via mejl: ligan@sterik.se / dagligan@sterik.se, eller telefon 08-650 97 79.

Det lag som inte kan spela vid ordinarie tillfälle blir skyldigt att betala bordsavgift för hela matchen, oavsett om matchen spelas eller inte, vanliga betalningsregler gäller för betalande lag men för motståndarlaget ska full avgift betalas oavsett vilka som spelar. Om man i samband med anmälan till ligaspelet anmält att laget har förhinder vissa datum och dessutom meddelat motståndarna innan seriens första speltillfälle står lagen för sina egna bordsavgifter, om en av dessa matcher blir ospelad måste orsakande lag alltid betala sina egna bordsavgifter medan det drabbade laget slipper att betala, om det drabbade laget behöver ta in reserver räknas samtliga reserver som ordinarie i laget, för övrigt gäller reglerna för hängda matcher.

Två alternativa speltillfällen (olika veckodagar) för hängda matcher skall erbjudas av det drabbade laget, d.v.s. de som INTE ställde in matchen, inom 7 dagar. Om det orsakande laget, d.v.s. de som ställde in matchen, inte accepterar något av de nya speltillfällena så får de lämna WO. Om det drabbade laget inte erbjuder några alternativ inom dessa 7 dagar har det orsakande laget ytterligare 7 dagar på sig att erbjuda två alternativa speldagar (olika veckodagar). Om det drabbade laget inte accepterar något av de nya speltillfällena så får de lämna WO. När lagen kommit överens om ett nytt speltillfälle ska klubben meddelas.

Om inget av lagen lyckas lämna några alternativa speltillfällen efter dessa 14 dagar kommer båda lagen att få lämna WO, d.v.s. matchen slutar 0-0.

I de 2 sista omgångarna av varje serie, grundspel respektive slutspel, gäller lite andra regler. Det drabbade laget kan gå med på att spela matchen vid annat tillfälle, då gäller ovanstående regler med vissa justeringar beroende på tidsbristen. Om det drabbade laget inte vill spela matchen vid annat tillfälle får det orsakande laget lämna WO.

Om matchen inte spelas på det nya datumet får det laget som lämnar återbud till det nya matchdatumet lämna WO. Ingen match får spelas efter sista speldag enligt matchprogrammet.

Observera att du måste betala bordsavgifter för ditt lag även om ni spelar er match på annan plats än i Bridgeklubben S:t Eriks lokaler.

Det åligger hemmalaget att se till att matchresultatet blir inskrivet på av TL anmodad plats, detta är viktigt då flertalet av våra medlemmar vill kunna se aktuella tabeller på vår hemsida: www.sterik.se


Ordinarie lagmedlem – Reservregler
Alla spelare som deltar i ligaspelet måste vara medlem i Svenska Bridgeförbundet eller annat nationellt förbund. För att få vara ordinarie spelare i ett ligalag måste spelaren dessutom vara medlem i Bridgeklubben S:t Erik.

Varje lagkapten anmäler inför säsongsstarten vilka spelare som ingår i laget. Alla ligalags spelartrupper uppdateras kontinuerligt och inför varje speltillfälle delas en spelarrapport ut vid det ena bordet där man kan se vilka som är ordinarie i laget. Varje lag är maximerat till 12 ordinarie spelare, se dock ”Felaktig reserv” nedan.

En spelare som inte står på spelarrapporten vid speltillfället är inte heller en ordinarie lagmedlem.

Det vanligaste är att man är ordinarie lagmedlem i endast ett lag per speldag, men om man önskar spela i två lag samma speldag så finns det en möjlighet att få göra detta. Om dessa två lag spelar i exakt samma serie blir du en ”Felaktig spelare” (se nedan) i båda lagen.

Ändringar i spelartruppen måste anmälas senast fem dagar innan nästa omgång för att gälla till denna (gäller inte första omgången av varje serie, då ändringar gäller omgående).

Ändringar i spelartrupperna kan göras skriftligt på spelarrapporten eller via mejl, ligan@sterik.se / dagligan@sterik.se

 

Förbjuden reserv (-10 VP):

 • Det är inte tillåtet att spela reserv i samma lag fler än två gånger per serie (vid överträdelse ges avdrag i varje match reserven spelat med undantag av de två tillåtna matcherna).
 • Det är inte tillåtet att spela reserv i det lag som möter ditt ordinarie lag (båda lagen bestraffas).
 • En felaktig spelare som deltar när hans två lag möts (båda lagen bestraffas).

 

Felaktig reserv (10 IMP till motståndarlaget):

 • Reserv som är ordinarie i ett annat lag i exakt samma serie är en felaktig reserv (gäller inte i den, för innevarande års ligasystem, lägsta möjliga divisionen).
 • Vid fler än 12 spelare anmälda i laget räknas alltid en av spelarna som en felaktig reserv och laget måste därför böta 10 IMP.


Felaktig spelare (10 IMP till motståndarlaget):

 • Spelare uppskriven som ordinarie lagmedlem i två lag i exakt samma serie är en felaktig spelare i båda lagen.
 • Spelare uppskriven som ordinarie lagmedlem och som underlåtit att betala medlemsavgift till Bridgeklubben S:t Erik men ändå spelat minst en match, d.v.s. 10 IMP per spelad match.

 

Handikappregler
När reserv används ska motståndarna informeras och rätt handikapp betalas, om något är oklart konsulterar man TL. Handikapp som ”glömts bort” leder till dubbelt avdrag om det måste korrigeras efteråt.

Handikapp ska betalas när man spelar i ett lag i en lägre serie än den högsta serie man själv är medlem i.

Reserv som inte är medlem i ett ligalag ska klassas av TL.

Handikapp betalas i proportion mot antal spelade brickor.

Spelare som är ordinarie i två eller fler lag betalar handikapp även mellan dessa lag, dock som om deras högsta liganivå vore två serier lägre än den faktiskt är. Handikapp i IMP för hel match är 4 IMP/serie.

 

Handikapp för reserver i ligan
IMP per spelare och hel match:

Grundspel Div 1 Div 2 Div 3 Div 4 Div 5 Div 6/ C
Elit 4 8 12 16 20 24
Div 1 4 8 12 16 20
Div 2/DagElit 4 8 12 16
Div 3/LillElit 4 8 12
Div 4/A 4 8
Div 5/B 4

 

Slutspel Elit-kval Div 1-kval/
Superettan
Div 2-
kval
Div 3-kval Div 4-kval Div 5-kval Div 6-kval/
C-kvar
Mästarserien 4 8 12 16 20 24 28
Elit-kval 4 8 12 16 20 24
Div1-kval/
Superettan/
Bästarserien
4 8 12 16 20
Div 2-kval/
DagElit-kval
4 8 12 16
Div 3-kval/
LillElit-kval
4 8 12
Div 4-kval/
A-kval
4 8
Div 5-kval/
B-kval
4

 

Tidsöverdrag
Stipulerad speltid är mellan 13.00 – 16.40 dagtid och 18.30 – 22.10 kvällstid, därefter har man fem minuter extra tid för att jämföra och notera resultatet i matchen på av tävlingsledaren anmodad plats. Matchen skall alltså vara rapporterad kl. 16.45 dagtid eller 22.15 kvällstid.

Om ett av lagen inte kan starta matchen på utsatt tid får det drabbade laget efter 30 minuter avgöra om de vill spela matchen med senare start (sluttiden är dock densamma), spela matchen på annat datum (då gäller reglerna för hängda matcher) eller vinna matchen på WO.

Om risk för tidsöverdrag föreligger ska det lag som anser sig ”oskyldigt”, snarast anmäla detta till TL. Även det ”skyldiga” laget får givetvis göra det. Ju tidigare detta sker under matchens lopp, desto bättre. Detta för att ge TL en möjlighet att själv kunna bedöma vilket lag som är mest skyldigt om lagen inte själva är överens i skuldfrågan.

Vid tidsöverdrag tilldelas det skyldiga laget 1 VP i avdrag för varje påbörjad femminutersperiod. Om båda lagen är lika skyldiga eller om det är omöjligt för TL att bestämma skuldfrågan, får båda lagen avdrag.

Om matchen skulle pågå otillständigt lång tid, har TL befogenhet att bryta matchen, reda ut omständigheterna och meddela Tävlingskommittén för vidare åtgärder.

 

Särskiljningsregler
I de fall flera lag slutar på samma poäng tillgrips särskiljning i följande ordning:

 • Inbördes möte (vid fler än två lag lika görs en inbördes VP-tabell, därefter inbördes möte).
 • Antal VP mot de tre bäst placerade lagen i serien som samtliga lag mött. Vid flera möten med samma lag räknas endast det bästa.

 

WO
Lag som lämnar WO får 0-25. Det andra laget får VP enligt gällande regelverk inom SBF, länk här.

Det lag som inte kan spela på ordinarie speltillfälle blir skyldigt att betala bordsavgift för hela matchen, oavsett om matchen spelas eller inte, om inte detta anmälts innan serien startar.

 

Systemregler, alert och stopp
I Elit och Div 1, Mästarserien och Elit-kval i slutspelet, gäller A-nivå.
A-system är tillåtna under förutsättning att systemet ifråga inlämnats till TL och att laget finns i förteckningen över A-system på anslagstavlan, senast en vecka före det att systemet ska användas, för övriga serier gäller B-nivå.

Alert och stopp tillämpas i alla serier.

Mer om dessa regler finns att läsa på Svenska Bridgeförbundets regelsida.

 

Mästarpoäng
I ligan spelar man om mästarpoäng. Spelarna i vinnande laget (minst 18VP)/oavgjorda lagen(13-17VP) delar broderligt på mästarpoängen utifrån hur mycket man har spelat. För att en spelare ska kunna få mästarpoäng måste man ha spelat minst halva matchen.

För mer information se Svenska Bridgeförbundets regler för mästarpoäng.

 

Trivsel
Vår förhoppning är att alla ska trivas på klubben. Som tävlingsdeltagare förväntas man behandla motståndare såväl som medspelare på ett bra sätt.

Vi följer de trivselregler för bridge som Svenska Bridgeförbundet publicerat och som finns uppsatta i lokalen.

Att tillkalla TL får absolut inte uppfattas som en otrevlig gärning, det är varje spelares skyldighet att tillkalla TL om det är något man undrar över, om man misstänker att något är felaktigt eller om man vill reda ut något.

Om flera lag vill jämföra vid samma bord har det lag som suttit Nord-Syd vid just detta bord företräde till bordet.

Mobiler ska slås av. Om mobilen ringer eller på annat sätt stör under spelet så förväntas den skyldige spelaren lägga minst 20 kr i juniorbössan.

Vi hoppas alla hjälper till med att plocka undan efter sig och tänker på att minimera ljudnivån när spelet startar.

 

Övrigt
I de fall där dessa regler inte täcker uppkommen situation använder vi Svenska Bridgeförbundets lagar och regler.

I de fall tvist uppstår som inte regleras i dessa regler, har Tävlingskommittén suveränitet att fatta eget beslut i frågan.